mandag den 11. juli 2011

Biodiversitet

Er et meget moderne ord, og for en gangs skyld kan jeg sige at jeg er "med på noderne" for herhjemme er stilen en integreret del af helheden. Bare se her:

6 svirrefluer i en enkelt valmue!

Bag det levende hegn gror brændenælder, tidsler og skvalderkål vildt. Et perfekt ynglested for bl.a. sommerfugle, som vi da også har mange af.


Redekasser til forskellige fugle er sat op.

Komposten tiltrækker mange nyttedyr, og mon ikke pindsvinene også sætter pris på den? Rævene synes også den er dejligt... og jeg ved godt at ræve er "skadedyr". Jeg synes altså de er ok.

Ved drivhuset opsamler vi regnvand fra tagfladen til vanding. Tønden er 200liter, det rækker til ca. 1 uge i tørre perioder. Ude ved højbedene har vi sat en 1000 liters palletank.

På hestefolden er der altid nogle områder, der ikke afgræsses ( toilet-områder ) og her trives forskellige blomster.

Det kæmpe lindetræ summer af liv netop nu - der må være en million svirrefluer og andet deroppe, for man kan høre træet summe på lang afstand. Vi gætter på at træet er sat samtidigt med huset blev bygget, så ca. 160 år gammelt.. det havde en makker, men den blev altså fældet af hensyn til vores nye tag og en begyndende svaghed i stammen.

Rundt om ridebanen er der jordvolde, hvor alt vokser vildt. Vi er dog ved at lave en masse Nepeta dertil for de kan klare konkurrencen mod kvikgræs og brændenælder. Og trods alt må det godt se bare lidt pænt ud.

I haven er der naturligvis også plantet blomster med henblik på at tiltrække insekter og nyttedyr, f.eks. merian og agastache, som er sikre hit for svirrefluer og sommerfugle. Der er stadig lus i mine roser - men ikke i en sådan grad, at roserne tager skade. Og jeg tilskriver nyttedyrene den ære.

Vi er også så heldige at have et meget varieret fugleliv herude - forleden måtte jeg dukke mig for en spurvehøg på flugt fra en flok arrige småfugle. Vi havde en slørugle i laden i et par år, men de hårde vintre har gjort det af med den, den kunne simpelthen ikke finde føde under snedækket. Naboen har ynglende tårnfalke, og andre rovfugle ser vi også hver dag. I laden bor pindsvin om vinteren under halmen - og så har en anden nabo haft hugorme i sin postkasse! Lige dér er jeg nu ikke misundelig...!8 kommentarer:

 1. Hvor er det skønt at høre at du har sådan en artsrigdom i din have og omegn. Det er vigtigt at vi skaber steder hvor alle de dejlige dyr har gode muligheder for føde etc. Jeg synes selv jeg får flere og flere insekter, og sætter også planter til at tiltrække dem.

  SvarSlet
 2. Sikke en dyrerigsom, det må være skønt. Hvor bor du skønt, sikke en have med så mange forskellige planter. Det ser bare så hyggeligt ud.
  Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 3. Det ser rigtig hyggeligt ud, og ja det er vigtig at tiltrække nyttedyr i haven:) Anne Gine

  SvarSlet
 4. Hvor ser det skønt ud :-) Ja, sådanne har vi også - jeg er især glad for tidslerne, som jeg bruger i buketter.

  SvarSlet
 5. Super fint billede, det du har taget af huset genne træerne :) og hvor er det en go´ide med sådan en regnvandsopsamler.

  SvarSlet
 6. Hvor ser der dejligt ud hos dig :-)
  Det er skønt at høre at flere og flere passer godt på vores jord og natur.
  Jeg gør også mit bedste i min lille parcelhushave med både kompost, regnvand og gode insektplanter... Det gør én så glad når det svirrer rundt med insekter og fugle :-)

  SvarSlet
 7. Skønt med alt det liv :-)

  Og dejlige billeder. Jeg brød ud i et spontant "Nååårh", da jeg nåede til det af humlebien, der ser ud som om den er igang med at give tidslen en kæmpe krammer :-)

  SvarSlet
 8. det er skønt at se dyrelivet i haven, tak for rundvisningen

  SvarSlet

Tak fordi du tager dig tid til at sende mig en hilsen - det luner så dejligt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...