søndag den 5. februar 2012

Staudesåning sat igang

I efteråret såede jeg en del stauder i drivhuset, det er alle de kasser, I så et glimt af i forrige indlæg.
Der er riddersporer, akelejer, solhatte, stokroser, digitalis, lupiner og andet. Ikke ret meget af det har spiret endnu - det bedste resultat har været stokroserne og digitalis, der var hurtigt oppe, og nogle af dem er priklet ud i potter inden vinteren. Akelejerne blev sået i foråret - og har slet ikke vist sig. De har ikke fået en kundeperiode trods frøene kom i køleskabet og senere fik spirekasserne en tur i fryseren. Men jeg håber stadig de er i live - nogle gange hjælper det at vente en sæson og efterligne naturen.

Derfor sår jeg nogle stauder nu - så-og priklejorden har stået inde et par dage og er godt lun. Nu kommer frøene i, og jeg vander dem let. De får lov til at være inde et par dage, så frøene suger lidt væde. Derefter kommer kasserne ud i drivhuset - det passer med at den værste frost har sluppet os og vi får lidt jævnere temperaturer. Så er det bare at vente!


Et udpluk af det såede:
Eryngium Miss Wilmotts Ghost, Echinacea Pallida,
Lysimachia Atropurpurea
Akeleje Nora Barlow, ridderspore Astolat

Derudover sår jeg hestemynte, andre solhatte, andre mandstro, hornvioler, lavendel, andre akelejer og nogle rudbeckia. Og det er kun første portion. Resten sås inde lidt længere henne.
Jeg er absolut nybegynder inden for staude-såning, men har haft heldet med mig og har for alvor fået blod på tanden! Nu må vi se, om ikke det lykkes - bare noget af det. Jeg tilstræber at efterligne naturens metode mest muligt, derfor den tidlige såning udendørs. Efterårs-såning har jo vist et fint resultat ved digitalis, solhat og stokrose. Resten lader vente på sig.

Mine frø-pushere denne gang har været


og


Begge steder har der været hurtig levering og udførlige så-beskrivelser vedlagt.
- Frøbutikken har endda vedlagt et par overraskelser, så det er altid en fornøjelse at handle der.

Sidste år handlede jeg ved Thompson and Morgan - kæmpe udvalg, fornuftige priser, men frøene var en måned om at nå mig, så jeg fik sået noget for sent. Øv øv, Postvæsen!


Åh ja - og så har jeg sået juleroser... men det er en større videnskab, så vi må se, om det vil lykkes mig.


12 kommentarer:

 1. Dejligt når frøsåningen går i gang:) jeg starter selv i september med at så stauder:) Julerosen skal sås ud efterår/vinter, frøene skal være friske:) Anne Gine

  SvarSlet
 2. Jeg har sået juleroser i dag. Frøene er først lige ankommet!

  Jeg har forsøgt at så disse før uden resultat :0(

  I haven selvsår de sig dog lystigt. Frøene skal være friske og sås indeværende år. Måske kan man ikke helt regne med friske frø når man køber dem fra frøfirmaer - hvem ved???

  SvarSlet
 3. spændende ...
  satser på at komme igang i vinterferien ;0)

  SvarSlet
 4. Åh det lyder godt Annette og der er ikk enoget som planter af egen avl.

  Jeg har haft stor held med at sætte mine solhatte ind på gulvvarmen efter at de har ligget i fryseren eller stået i drivhuset vinteren over. Det plejer at sparke spirringen igang da de ellers kan være noget langsomme.

  Jeg har skrevet lidt om det i fanen "Mine solhatte" hvis du er interesseret.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 5. Dejligt opmuntrende at så.

  Synes selv at jeg ´hænger lidt i bremsen´, men snart.......

  SvarSlet
 6. Du er sandelig flittig - men jeg har jo set at du har en stor have, så jeg håber, at det begynder at pible op lige ommelet. Jeg ved ikke om jeg overhovedet kommer igang med det jeg havde tænkt at så..... det er lige som om jeg ikke rigtig har tiltro til projektet.

  SvarSlet
 7. Jeg er spændt på at følge, hvordan det går med Lysimachia Atropurpurea, som jeg selv har sået et par gange. Min oplevelse har været, at den har svært ved at overvintre, og at aksene bliver noget mindre end på billederne; men det kan jo sagtens skyldes de vilkår, jeg byder den

  SvarSlet
 8. Meget spændende!
  De eneste stauder jeg har forsøgt mig med er hosta - og det ser ud til at de kommer! - Jeg kan ane små grønne spirer. Jubiii!Så måske får jeg også mere blod på tanden..

  SvarSlet
 9. Hej Tante Tulle. Det lyder jo rigtig lovende. Jeg følger meget med og suger alt hvad du/I skriver om såning. Jeg vil så gerne, at det lykkes for mig også. Jeg såede i november, men der er ikke kommet noget op endnu. Jeg krydser fingre for os allesammen!

  SvarSlet
 10. Søde Tulle,

  håber virkelig du får stor succes med alle dine frøbørn. Lysimachia Atropurpurea er skøn. Den frister virkelig en svag blomstersjæl. Har aldrig haft den selv ...ja har endog ikke engang set den IRL.

  Echinacea Pallida er min absolutte yndlingssolhat. Fik et par stykker sidste år, og det ville da være fantastisk om man kunne få held af at opformere den. Den kan man da kun have for få af.

  Hatten af for dit gå-på-mod og din ihærdighed.

  Knus fra Sibirien.....brrrrrrr

  SvarSlet
 11. Det ser spændende ud med alle de stauder du har sået :-)
  Jeg er meget spændt på at følge udviklingen.
  Jeg har aldrig begivet mig ud i såning af stauder, men det er måske noget jeg skal i gang med, for ikke at blive ruineret, når jeg skal til at plante min nye have til.

  SvarSlet
 12. Kære Anette

  Jeg er meget imponeret af din flid. Du godeste hvor må du have travlt.

  SvarSlet

Tak fordi du tager dig tid til at sende mig en hilsen - det luner så dejligt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...