onsdag den 31. august 2011

Trængsel i drivhuset

Såbakkerne er fyldt med riddersporer, solhat, stokroser, digitalis, stjerneskærm, gyldenlak, stormhat...
Og udenfor på bordene står endnu flere såbakker, der også skal ind for vinteren. Jeg prikler i potter, når jeg kan, og det har vist sig at være godt at overvintre stiklinger og småplanter herinde, selvom der bliver frost.


Jeg høstede vel omkring et kilo forskellige tomater igår, og fik lavet en god tomatsovs, lige til at fryse ned.
De har givet godt i år og får fin farve. Agurkerne er for længst kasseret, men skoleagurkerne var gode i starten. Vi har ikke haft bøvl med utøj, og jeg tror det skyldes tre ting: Godt med udluftning - appelsintagetes i potter - basilikum i potter.  Og der står også forskellige duftgeranier, de elsker at være ude om sommeren.

Tak for jeres søde hilsener om mit nye job - jeg glæder mig til at starte imorgen, og håber at denne dumme halsbetændelse, jeg bøvler med, er pist væk imorgen!!!

tirsdag den 30. august 2011

Søndags-shoppe-sjaskvåd-stauder...

Søndag eftermiddag tog vi på mindre famile-udflugt til Maugstrup Staudemark, lille-pigen iklædt regntøj, men os andre, vi tænkte aaargh, den smule vand kan vi da godt klare...

Man skal huske traileren. Planterne står i rækker, lige til at grave op. Græsserne frister mig mere og mere - jeg ved bare ikke lige helt, hvordan jeg skal indpasse dem i min have..

Der er også Dahlia, og hvis man ellers kan overvintre dem, er der mange fine at vælge imellem. Det kan jeg bare ikke!

Et af nyindkøbene var denne floks

En hvid spydverbena

og en broget krybende læbeløs.
Derudover købte jeg en floks mere, en hvid og en lyslilla sedum og en broget vinca.

og vi blev plaskvåde! Det væltede ned med vand, så vi blev gennemblødte til det inderste. Brrrr.... godt vi kunne komme hjem og putte med en dyne, en kop te og en lun bolle.

( og nej, jeg får ikke procenter derude, men det er min yndlings-plante-pusher, og jeg vil jo gerne støtte hende. Tænk hvis hun lukkede! Det er jo kæmpe planter til billige penge... Me Like!! ) 

Iøvrigt kan jeg fortælle, at jeg har fået arbejde, starter på torsdag. Planerne om at starte selv må vente, til det kan realiseres.. meeen, jeg tænker dog meget over måske at lave nogle binderi-kurser. I hører nærmere!


søndag den 28. august 2011

Sensommerkrans - sådan gør du

Haven har så mange fine ting at byde på lige nu. Meget af det egner sig fint til tørring, eller ihvertfald længere tids holdbarhed. Jeg fik lyst til at lave en lille krans, og viser jer her hvordan jeg har gjort - måske får I selv lyst til at gå i gang!

Gå på jagt, og find, hvad du synes. Jeg har brugt sedum, hortensia Phantom, valmuefrøkapsler, blade fra haveklinte, efeu, vild merian og er par Leonardo da Vinci roser. Læg det hele op i bunker og del det ud i bidder - jo mindre bidder, jo mere sirligt, jo større bidder, jo vildere udtryk! Brug gerne myrtetråd til at binde med - ståltråd bliver nemt for hårdt til de fine materialer, der let knækker.

Bind myrtetråden fast på kransen, og vikl den et par omgange rundt, så du har rullem ind mod dig selv og kører tråden OVER kransen når du binder på. På den måde låser du materialerne fast, når du trækker ind mod dig selv. Læg på så blomsterne vender hovedet mod venstre - så kører kransen " med uret " når du ser på den. Start gerne med et par blade.

Fordel materialerne jævnt, men ikke nødvendigvis strengt symmetrisk. Når du kommer til slutningen, løftes de første blade op, og du kan binde på helt ind til dem og derefter lægge bladene ned og vupti - din afslutning er skjult! Afslut med at sy tråden fast et par gange og bind et lille øje til ophæng,

Sådan blev min krans.

Hortensiaerne har sådan en smuk farve. Hvis man bruger sådan nogle fine og lette blomster, skal man huske at binde dem på med luft om sig, så de bevarer deres lette udtryk.

God fornøjelse, hvis du har lyst til at lave din egen!
Og god søndag til jer alle ;-)

torsdag den 25. august 2011

Morgendug i min have

Da hunden skulle luftes, tog jeg lige kameraet med ud. Disse sommermorgener, hvor duggen ligger tungt på græsset og får blomsterne til at funkle i morgensolen er bare noget af det bedste. Duften af vådt græs og begyndende efterår.. uhm

Heftigt inspireret fra weekendens havebesøg lavede vi dette bed igår. Svigermor er nemlig graver, og hun har givet mig nogle stedsegrønne planter, og der kommer flere af dem. De skal jo ikke ind i staudebedet, de må få deres helt eget bed, og det blev her, foran rosenbuen, forenden af vores indkørsel. Her er også plantet buxbom, hvid høstanemone, skt.hans urt, parykbusk, rød japansk løn, en hvid Fairy rose og masser af tulipan og allium løg i de purpur farver! Ååååh, kom forår, jeg vil se de blomster... 

Solhattene har jeg bestemt ikke fortrudt. De er bare skønne her i sensommeren. Her hygger de sig foran spydverbena, violfrøstjerne og Limelight hortensiaen.

Der er stadig lidt blomster på mine violfrøstjerner. ELSKER bare den plante.

Floks bliver jeg heller aldrig træt af. Denne synger på sidste vers, men hvor har den været smuk. Farven er falmet lidt nu hvor det er de sidste blomster, men den var lyslilla/purpur i farven. Meget smuk.


En af de sidste roser - den dufter skønt. navnet kan jeg ikke lige huske, men det er en af de almindeligt kendte, og " Hr. Tulle " ved det ihvertfald - det er hans afdeling. Han er tidligere rosen-planteskole-gartner, og det vil vi benytte os af i stor stil, når der skal skaffes roser til pergolaen lige om lidt.. Mmmm, jeg drømmer om min rosenregnbue!

tirsdag den 23. august 2011

På besøg i en berømt have!

Det er selvfølgelig Claus Dalbys have, jeg mener, og jeg var en af de heldige, der søndag fik lov at kigge ind i denne store og smukke have. Det, jeg har valgt at fremhæve her, er The Sunken Garden. Et helt enestående haverum, der på en og samme tid giver ro, inspiration og pirrer sanserne.
Farveholdningen i denne have er kompromisløst sammensat, ligesom symmetrien.

Det går op i en højere enhed, uden at virke for stramt, for de mange krukker bløder op på kanterne og giver et pragtfuldt, frodigt indtryk.

Alt er gennemtænkt, og havens mange fikspunkter ses også tydeligt her.

Lyden af vand er med til at pirre sanserne.

Der er ingen tvivl om at Claus er sublim udi farvesammensætninger, men ikke nok med det, der er også tænkt i former og teksturer.

Haven er beundringsværdig på mange områder, ikke mindst for det grafiske indtryk, og det ses tydeligt, at intet overlades til tilfældighederne - det skulle da lige være et par selvsåede planter hist og her, og det højner jo charmen.

Det var spændende at opleve denne have - og hyggeligt at hilse på andre bloggere og en sød Tante!

mandag den 22. august 2011

En dejlig havedag

Det var en fantastisk dejlig dag igår. Vi var så heldige at være blandt dem, der skulle se Claus Dalbys have om eftermiddagen, og det gav jo fin anledning til et formiddagsbesøg hos Jørn og Inger   hvis skønne have jeg har fulgt genem bloggen. Jørn tager selv fremragende billeder af haven, så jeg anbefaler et smut ind forbi hans blog for at se mere - her er lidt inspiration:

Selv en indkørsel kan forvandles til noget spændende. Krydderurterne, og selv salvien, overvintrer pga. det gode dræn. Helt klart en idé vi har taget til os!

Et godt billede på haven: Frodig og afslappet med små indbyggede finurligheder.

Træerne danner loft over haven og giver et eventyrligt flimrende lys. Denne rose klatrer op ad en stamme - det er da bare smukt, når sollyset rammer den.

Det er en parcelhushave på 1000m2 og ikke et græsstrå er at finde - bortset fra prydgræs! - haven er udnyttet helt ud i hjørnerne. Så smukt kan det gøres!!
Vi har fået mange idéer med hjem, og ikke mindst har jeg fået overbevist manden om at stedsegrønt ikke behøver at være kirkegårdsplanter....

Imorgen får I et kort indlæg fra Claus Dalbys have. Her gælder samme princip - Claus tager selv fremragende billder af haven og viser frem, så jeg vil bare vise det, jeg var mest betaget af.

Kan I have en dejlig mandag - jeg vil gå i haven og knokle/lege ;-)

lørdag den 20. august 2011

Imorgen er det juleaften..

Eller tæt på, føles det ihvertfald som! Jeg skal opleve to skønne haver, som jeg venter mig meget af, da de begge deler ud af haven på hver deres blog.

Jeg skriver nok lidt mere om havebesøgene - men lige nu får I billeder fra min egen have, hvor loppefund og nyindkøb har sneget sig ind:

2 stk. skønne kobberkander, fundet i genbrugsbutik - for 40kr ialt....


Sød rust-klokke. Foræring fra min mormor, så hver gang klokken ringer, vil jeg tænke på hende ;-)


Jordbær fra Frk. Iberis - krukke fundet billigt i planteskole - egen underskål = Hygge!

Kan I alle have en dejlig weekend!

mandag den 15. august 2011

Sensommerhaven

For en gangs skyld er jeg glad for vores sandjord. Vandet forsvinder hurtigt fra bedene, selvom der er kommet over 100mm på tre dage...  Lige nu ser det sådan ud i bedene:

Mit absolutte yndlingsparti i haven netop nu. Jeg er glad for at jeg ikke har flyttet Limelight hortensiaen, for den lyder så fint op mellem floks, drejeblomst, liatris, solhat og veronica, der alle er rødlig-lilla i farven.

Her er det også lykkedes! De gule - ret invasive - staudesolsikker ( navn? ) blev flyttet herhen sidste år, og fungerer nu efter hensigten som en hæk ind mod drivhuset.

Smuk!

Katten Grisling følger mig rundt på havevandring. Her har hun opdaget mit hjemmestøbte fuglebad, som jo lige kan hjælpe med at slukke hendes tørst.

lørdag den 13. august 2011

Langelandske Hyggeligheder

I får lige lidt flere stemningsbilleder fra det Langelandske. Dels fordi der er mere at vise - dels fordi min egen have lider voldsomt under vandmassernes hærgen! Det ser jo strenge ud, og ukrudtet trives...

Medicinhaverne ved Tranekær. Helt nyanlagt, og det skal nok blive godt!

Smuk havelåge ved Tranekær Slot

Sukkerfabrikken i Tranekær er nu en lille café med dejlig veranda!

Her kan man sidde og nyde både udsigt og en virkelig lækker brownie!

Dejlige lokaler har de også.

Kunne man ikke godt sidde lidt her..?

En af de mange ( 15 ? ) , dette er Skovsgaard Mølle

Og i Rudkøbing var der lige en antik-handler, med udstillede varer i gården. Fine sager - meeen, når en mælkejunge skal koste 600kr, behøvede jeg ikke spørge om priser på det andet...

Kan I alle have en rigtig god weekend ;-)

onsdag den 10. august 2011

Land-Art på Langeland

I Tranekær Slotspark finder man spændende kunstværker udført i naturens materialer, Land Art kaldes denne kunstform, og jeg er meget betaget af det - nok fordi det læner sig meget op ad mit fag som blomsterdekoratør.

 
Det er meget fascinerende hvad der kan skabes af så enkle materialer.
Kunstværkerne er forgængelige, og det bidrager jo til oplevelsen. Man kan ikke forvente at få samme oplevelse, hvis man vender tilbage om nogle år!

Dette overflødighedshorn er jeg meget begejstret for.

Og denne flod af grene starter oppe på toppen af en ( ret stejl ) bakke - vi måtte naturligvis liiige kravle derop for at se den fra en anden vinkel!!! ( puha - vi er nok nærmere i "faxe-kondi"..)

Udgåede træer med graffitti!

Ved lysthuset, som ligger lidt gemt, er denne søde bro. Meget romantisk, og meget tilgroet.... en måske glemt del af haven..?

fredag den 5. august 2011

Anne Stine Stauder

I Stenlille, laaaangt ude på bøhlandet, besøgte vi igår. På vej hjem fra familiebesøg på Sjælland, lavede vi lige en afstikker.

Der er lavet bede med moderplanter, så man kan se størrelse og farve, og det synes jeg er en rigtig god ide´. Her var tonsvis af floks...

Sedum og solhatte...

Og en masse andre dejlige stauder. Bedene var skønne og store, dog ret fyldte med ukrudt. Det er et stort areal. Kan sagtens forstå, det tager meget tid at holde.

Hvis man går heeelt ned i bunden af planteskolen og op bag nogle graner, ligger denne smukke prærie. Her blev jeg meget inspireret, og sikke et dyreliv. Sommerfugle, bier, firben overalt.
Nogle af de vildtvoksende planter var sedum, hestemynte, solhat, skabiose, røllike, græsser og merian. Skønt skønt skønt!
Vi købte dog kun en enkelt plante, for der var ikke så meget pottet op endnu. Næste år skulle udbuddet være større... så måske vil vi køre forbi igen ved lejlighed.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...